Advies: Voorbehandelingen van ondergonden

epoxyplamuur, schuren, voorbehandelingen -

Advies: Voorbehandelingen van ondergonden

Voorbehandelen van de ondergrond.

Hoe behandelt u stenen, metalen en houten ondergronden?

Oude verflagen

Zorg dat de ondergrond schoon, droog, stof- en vetvrij is. Loszittende, gebarsten of gebladderde lagen verwijderen. Oude verflagen kunnen zeer divers zijn van samenstelling. In de meeste gevallen zal er echter een alkydverflaag aanwezig zijn. Het beste kunnen deze lagen als volgt worden behandeld.

Oude verflagen goed ontvetten met een verfontvetter  bijv. St.Marc(lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking) of ammoniawater. Pas daarna schuren. Kale plekken voorbehandelen als een nieuwe ondergrond (zie ook het Product Informatieblad, het etiket van de verpakking of kijk, Verwijder de laatste restjes stof met een stoffer en daarna, voor het mooiste resultaat, met een met oplosmiddel bevochtigde doek of een zgn. kleefdoekje.

Indien nodig kan een verflaag met een föhn of afbijtmiddel worden verwijderd. Daarna de ondergrond behandelen als een nieuwe ondergrond.

Hoe moeten de verschillende metalen ondergronden worden ontvet?

De ontvettingsmiddelen vallen (nog) niet onder de regelgeving, maar er zijn reeds vervangende alkalische reinigers op de markt. Ook plantaardige oliën of hoogkokende, traagverdampende oplosmiddelen kunnen hiervoor worden gebruikt.

Wanneer moeten muren, stenen en plaatmaterialen worden voorgestreken?

Er moet worden voorgestreken bij:

  • Sterk zuigende ondergronden
  • Licht poederende oude verflagen
  • In het laatste geval wordt de poederende laag vastgezet op de ondergrond

Hoe moeten doorbloedende houtsoorten worden behandeld?

De meest bekende doorbloedende houtsoorten zijn Merbau en Western Red Cedar (WRC). Om het doorbloeden tegen te gaan, moet het hout worden geïsoleerd, voordat het verfsysteem wordt aangebracht. Per houtsoort kan het isolatiemiddel verschillen.


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd